lördag 25 februari 2012

I've done it again! Texan chili to die for, to die for!

FANTASTISK CHILI! 4 stora portioner, 8 mindre 

2,5 kg högrev  
1 pkt bacon 
1 stor gul lök, hackad 
6 vitlöksklyftor, krossade 
2 chipotle eller annan torkad chili 
8 piri piri 
4 jalapeño 
1 kopp kaffe 
Öl (minst 1 liter) 
1 msk korianderfrö 
1 msk spiskummin 
½ msk kanel 
1 tsk kryddpeppar 
1 tsk rökt paprika 

Salt
Peppar 
1 dl Mexikansk choklad, riven eller ½ dl kakao 

  1. Skär bort senor och fett från köttet och tärna det i 2-3 cm bitar. 
  2. Lägg den torkade chilin i hett vatten och koka dem tills de är mjuka, dra av från varmen och låt dem rinna av. Ta bort stjälken och lägg i en mixer. Rosta resten av chili i en torr panna på hög värme, pressa ner dem så att de får svartna och mjukna. Ta av från värmen och låt dem svalna. Skär av stjälken och lägg i mixern, häll i någon deciliter vatten och purea chilin. 
  3. Stek baconskivor i en stor gryta tills de är riktigt krispiga, ta upp skivorna men spara fettet. Stek löken på medelvärme tills den är genomskinlig men inte tagit färg, lägg i vitlöken och stek ett par minuter under omröring. 
  4. Lägg i köttet och bryn på hög värme tills det får färg. Smula baconskivorna och lägg i grytan med de torra kryddorna, chilipuréen, salt och peppar. Täck med öl och häll i kaffet. Låt det koka upp, dra ner värmen och låt puttra 10 timmar, fyll på med ölen som är kvar eftersom. Smaka av då och då och ha i mer av det som behövs. När ölen är slut fortsätt toppa med vatten istället, låt det inte koka torrt innan köttet är klart. 
  5. Klart när köttet är trådigt och faller isär. Riv i chokladen eller rör i kakaon, smaka av och tillsätt mer av kryddorna. Låt vätskan koka bort. 
  6. Klart! Servera med riven cheddar, gräddfil, salsa, guacamole och nachos. 

Byt ut jalapeño och piri piri mot 6 anchos om du vill, gör likadant som med chipotlen.

Chilin kan med fördel kokas under flera dagar om du inte har tid att låta den koka 10 timmar i rad. Låt den svalna och sätt i kylen och koka ett par timmar när du har tid.